Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.02.25

Korai diagnózis?

Próbálták a csecsemőket szervezetten szűrni Japánban a kilencvenes években NB-re.Több esetet diagnosztizáltak így, mint normális esetben, de ezek többsége olyan tumor volt, amely kiérett később, jóindulatúvá vált vagy eltűnt. A szűrés nem mentette meg senki életét. Legtöbbször véletlenszerűen derül ki, hogy gyermekünk beteg.Sokszor még kezelésre sincs szükség, de sokszor már nagy a baj. Előfordul, hogy olyan tüneteket észlelünk a gyereken, amik felkeltik a szülő gyanakvását, és figyelmeztetnek. Ilyenkor a betegség már előrehaladottabb lehet. De ami nagyon ijesztő, gyakran nincs tünet, vagy olyan tünet vagy tünetegyüttes áll fenn, amely miatt a szülő nem gondol súlyos betegségre.

A tünetek függnek a tumor elhelyezkedésétől és a kiterjedtségétől. A leggyakoribb tünet egy szokatlan dudor, tapintható massza a gyermek hasában. Hasi tumor  a leggyakoribb, elhelyezkedése sokféle lehet. Panaszkodhat teltségérzetről, diszkomfort érzésről, fájdalomról, amit a tumor okozhat. Pici csecsemő sírással, gyakori éjszakai ébredésekkel, nyugtalansággal hívhatja fel a figyelmünket (persze az éjszakai ébredések sok más dolog miatt is előfordulhatnak.Mi sem gondoltunk rögtön a legrosszabbra...). NB tumor előfordulhat nyakon is, fejben is, főleg a szem mögött,ahol a tumor nyomhatja a szemet előre, bevérzést okozva, ami a szem alatti területen jelenhet meg lila foltként (pápaszem-hematóma). Mellkasi neuroblastoma is létezik, légzési problémákat okozhat. A hasi tumorok aránya kb. 85-86%. Bal oldalon (44,5%) és jobb oldalon (41.2 % ) is előfordulhat, illetve a test középvonalában is (15%)

A NB gyakran ad áttétet a csontokba előrehaladott betegségnél.Ha ott van metasztázis, a gyerek panaszkodhat csontfájdalomról, akár képtelen is lehet lábra állni. Ha a tumor a gerincbe terjed, nyomhatja a gerincvelőt, gyengeséget vagy "furcsa" járást előidézve, szélsőséges esetben bénulást is okozhat.

4 esetből 1-ben láz jelenhet meg, ami nem tart sokáig (1 nap), esetleg visszatérő hőemelkedések lehetnek. Kevésbé szokásos tünetek: - hasmenés, magas vérnyomás, gyors szívverés, a bőr kipirulása gyenge érintés után is, izzadás. Ezeket a tüneteket a blasztos sejtekből kiáramló hormonok okozzák. Duzzadás léphet fel a test bizonyos részein, különösen a lábakon, fiúknál a herezacskón.  Ha a pici lábai nem egyforma vastagok, az egyik duzzadtabb, mint a másik láthatóan, felvetődhet hasi tumor gyanúja. a tumor nyomhatja az ereket és a nyirokereket is, akadályozva a folyadék áramlását. Nyomhatja a hólyagot és a beleket is. A tumor nyomása vagy ráterjedése a superior vena cava-ra az arc és torok  megdagadását idézheti elő, a gyerek nehezen tud nyelni, vagy nehezen kap levegőt. Ha ideget nyom a tumor, nehezen mozoghat a kar , a láb. Kékes-lilás foltok a bőrön a bőrre való terjedés jelei lehetnek. (bluberry baby). Pepper-szindróma: pici csecsemőknél megnagyobbodott máj a metasztázisok miatt, mellékvesei tumor, fertőzések, rossz vérkép jellemző. A has láthatóan megnő. Ha a beteg sejtek jelen vannak a csontvelőben is (a csontvelő "készíti" a vért), a gyereknek rossz lehet a vérképe (kevés a vörösvértest, kevés fehérvérsejt, kevés trombocita). Ez megjelenhet gyengeségben, gyakori fertőzésekben, egyszerű horzsolás, karcolás túl sokáig vérzik. Végül van egy speciális megjelenése a NB-nek, csak pár hónapos csecsemőknél jelenik meg: ez a 4s (4 stádiumú,speciális) NB, amikor a tumor áttétet ad a májra, bőrre és a csontvelőbe.Májmegnagyobbodás, lila foltok a bőrön.Az agresszív terjedés ellenére ez a stádiumú neuroblastoma jól kezelhető minimális kezeléssel.

A gyakori nyugtalanság, este a pici nehezen alszik el, éjjel túl gyakran sírva ébred (akár 6-7-8 szor, vagy többször ) és nem találjuk az okokat, mindenképpen említsük meg a gyerekorvosnak, ugyanis a daganat u.nev. stresszhormonokat termel,amelyek a vérbe keringve nagyfokú nyugtalanságot okozhatnak.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.