Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.02.25

Felnőtteknél leginkább az életvitellel hozhatók kapcsolatba rákos megbetegedések (rizikófaktor a dohányzás, nem megfelelő étkezési szokások, alkohol, munkahelyi ártalmak), ezenkívül az örökletesség merülhet fel. A terhesek életmódja is befolyásolhatja születendő gyermekük egészségét. Nagyon kevés olyan esetet találni, ahol a NB bizonyítottan öröklődő, tehát egy család több generációjában előfordul.Az összes eset 1-2%-a lehet ilyen.Az öröklött NB általában több szervet is érint, pl. mindkét mellékvesét. Ami biztos, a legtöbb NB véletlenszerűen, spontán alakul ki, az onkológusok nem tudják ennek az átkozott betegség kialakulásának az okát (mint ahogy  a legtöbb rákos betegségnek sem).Amit tudnak: a normál magzati neuroblast sejtek nem érnek meg, helyette őrült osztódásnak indulnak.

Összefüggésbe hozták a betegséget különböző vegyi anyagokkal : az apa foglalkozásából adódóan érintkezett valamilyen mérgező vegyi anyaggal vagy a gyermek környezetében előforduló anyagokat találták ludasnak (pl. rovarírtószerek),de bizonyítást egyik sem nyert.

Nincs biztos megelőzési módja a betegségnek. Kanadában egy ideje folsavat kevernek a lisztbe,azóta csökkent az NB-s megbetegedések száma. Magyarországon is javasolt a folsav szedése a terhesség első trimeszterében és előtte kb. 3 hónappal is. A baj az, hogy mire a kismama eljut a nőgyógyászhoz, általában a 7-8 hetes terhes, és csak ezután kezdi el szedni a folsavat, pedig akkor már késő, mert a magzatban befejeződnek azok az érési,fejlődési folyamatok, amelyekhez a folsav szükséges (a spina bifida - nyitott gerinc esélye is csökkenthető így).

Személyes megjegyzés:én olyan NB-s családokkal találkoztam, ahol a szülők "normális",egészséges életet éltek, gyermekük "tervezett" volt, tehát tudatosan készültek a gyermekvállalásra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.