Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.03.15

 

   Minden NB-s beteget kezelni kell. Előfordulhat pici csecsemőknél, hogy a felismert tumor kezelés, műtét nélkül eltűnik, de ez a ritkább. A kezelés módját az orvos(ok) határozza meg több tényező alapján: a gyermek kora, prognosztikus markerek, stádiumbeosztás, a tumor biológiai viselkedése alapján. A kezelés általában műtétből, kemoterápiából áll, kiegészülhet sugárkezeléssel és autológ csontvelő átültetéssel is. Műtét: A diagnózis után a következő lépés. Ilyenkor a sebész megpróbálja eltávolítani a tumort, ha lehetséges, teljes egészében. Ha ez nem lehetséges (sajnos előfordulhat), megpróbálnak minél nagyobb részt kimetszeni.  Ha a tumor mérete nagyon nagy ill. vérzékeny tumorról van szó, előfordulhat, hogy csak szövetmintát tudnak nyerni. Néha a műtétet csak az azt megelőző gyógyszeres kezelés után lehet végrehajtani, a kemoterápiás szerek csökkentik a tumor méretét és megváltoztatják a tumor szerkezetét. A tumor környezetében lévő nyirokcsomókat is kimetszik, mikroszkóp alatt megvizsgálják, tartalmaznak –e tumoros sejteket.

Valószínű, hogy a műtét során centrális kanül is behelyezésre kerül. Ez azért szükséges, hogy a sejtmérgek beadásához ne kelljen állandóan új vénát szúrni a gyereken. Másrészt ezeknek a szereknek egy részét perifériás vénába nem is lehet beadni. Két fajtája van: Magyarországon a Hickmann-kanül, valahol a mellkason a mell alatt vagy a vállon ejtenek metszést, itt vezetik ki a kanül egyik végét, amely a nyaki vénán keresztül a szívben végződik. Az így keletkezett sebbel folyamatosan foglalkozni kell, nagy a fertőzésveszély, de a gyógyszerek beadása és a vérvétel így fájdalommentes. A másik a port-a-cath, amikor a bőr alá helyeznek be egy pici dobot, belül u.úgy van, mint a Hickmann-nál, viszont itt nincs seb, de a tűt át kell szúrni a gyerek bőrén, hogy a gyógyszerek bejuthassanak. A fürdés szempontjából ez a jobbik változat, csak vigyázni kell, nehogy a tű elgörbüljön vagy beletörjön a dobba.

Kemoterápia: Nem más, mint a rákos sejtek pusztítása gyógyszerekkel, sejtmérgekkel. Infúzió formájában jut be a véráramba és eljut a testben mindenhová, hogy elpusztítsa a tumoros sejteket. Néhány esetben a kemoterápia csak kiegészíti a műtéti kezelést, néha azonban a gyógyszerek jelentik az elsődleges kezelési formát. Hozzáteszem, hogy a NB olyan típusú daganatos betegség, ahol elég, ha pár sejt túléli a gyógyszeres vagy műtéti „támadást” és visszatér, ezért törekedni kell a lehető legteljesebb műtéti eltávolításra. A fő kemoterápiás szerek, melyeket NB-nál használnak: cyclofoszfamid vagy ifoszfamid, cisplatin vagy carboplatin, vincristine, doxorubicin, etoposid, teniposid, topotecan (Magyarországon nem használják). Ezeket a gyógyszereket kombinálva adják a gyerekeknek. Körülbelül 2/3-uknál általában hatásosak a kezelések. A kemoterápia nem csak a beteg sejteket pusztítja, hanem az egészségeseket is. Ez a legfőbb gond, hiszen így a gyógyszereknek komoly mellékhatásaik vannak. Hányás, haj elvesztése, nyálkahártya kisebesedése, bélrendszeri károsodások és még sok más nagyon kellemetlen tünet, de a legfontosabb a csökkent csontvelői működés, ami immunszupressziót jelent. A csontvelő ideiglenesen nem tud elég fehérvérsejtet, vörösvértestet és vérlemezkét termelni. A sokszorosára nő a fertőzések kockázata, emelett vérszegénység és fokozott vérzékenység is fel szokott lépni. Részletesebben később.

A kemoterápia késői mellékhatásaként előfordulhat második típusú daganatos betegség pl. leukémia évekkel a kezelés befejezése után, de ennek azért kicsi az esélye.

Konkrét gyógyszer- mellékhatások: cyclofoszfamid bélgyulladást, veseproblémákat okozhat, cisplatin halláskárosodást, émelygést, veseproblémákat, doxorubicin (Adriamycin) szívproblémákat. A mellékhatások egy részét lehet és kell kezelni, hogy a kis beteg a lehető legjobban érezze magát. A mellékhatások a kezelés végével elmúlnak, nagyrészt.  Elhúzódó mellékhatásokkal is lehet számolni, pl. emésztés lelassulása, krónikus vékony- és vastagbélgyulladás. Hosszú távú következményekkel is számolni kell, akár 10-20 évvel a kezelések befejezése után is jelentkezhetnek keringési problémák (vese, szív).

A kemoterápiás kezelések alatt bent kell tartózkodni a kórházban.

 

Sugárkezelés: A NB jól reagál a sugárkezelésre. Magyarországon 3 éves kor alatt nem szokták alkalmazni. Általában a magas rizikójú protokoll részeként az autolog csontvelő átültetés után szokták alkalmazni. Az esetleg bent maradt tumort (reziduális tumor) célozzák meg, illetve, ha nincs maradvány, a tumor helyét sugarazzák. Külföldön használják műtét előtt is. Mivel a sugárkezelésnek hosszú távú következményei , mellékhatásai vannak, kisgyerekeknél megpróbálják kerülni a használatát. A kezelés során fellépő, de múló mellékhatások: bőrreakciók, émelygés, hasmenés, gyengeség.

 
MIBG radioaktív izotóp terápiát is használják előrehaladott NB kezelésére. Magyarországon nem, hozzánk legközelebb Ausztriában. Hatásosan öli meg a tumorsejteket.

 
Autológ csontvelő transzplantáció: Akkor van rá szükség, ha a gyermek magas dózisú kemoterápiát kapott (High Risk protokoll szerint kezelték) és az így károsodott csontvelőt újra kell építeni. Azért autológ, mert az előzőleg begyűjtött saját őssejtjeit kapja vissza. Őssejtgyűjtés történhet a csontvelőből vagy perifériás vérből. A transzplantáció előtt nagydózisú kemoterápiával megpróbálják elpusztítani a lehető legtöbb maradék beteg sejtet, de ezzel leállítják a csontvelő működését is. Ezután bejuttatva a gyermek saját őssejtjeit, megújítják a csontvelőt. 3-6 hét alatt a sejtek megtapadnak és normális sejteket kezdenek el termelni. Kilökődés veszélye nem áll fenn. A transzplantáció alatt félsteril vagy steril szobában kell a betegnek maradnia, hogy a fertőzéseket elkerülje(szűrt levegő, védőruha, maszk használata). Szupportív (támogató) terápiaként vérkészítményeket kaphat a gyermek ezalatt.

 
A monoklonális antitest terápia létező gyógyító eljárás NB esetén, de nem a protokollok részeként alkalmazható, Magyarországon nem alkalmazzák. Az antitestek felismerik a tumorsejten lévő antigént.

 
Retinsav (Roacutan): Segíti a sejtek kiérését. Hosszú távú adagolása megelőzheti a kiújulást magas dózisú kemoterápia és autolog csontvelő transzplantáció után. Általában 6 hónapos kezelést írnak elő, kapszulában kell bevenni. Mellékhatásai: szájszárazság, bőrszárazság, hámlás, viszketés.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.