Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.06.28

   Egy amerikai nb-s beteg kislány apukájának elmélkedésére bukkantam a www.curefornb.com oldalán, amely nagyon elgondolkodtató. Bár az amerikai helyzetet festi le, nem gondolnám, hogy az európai gyakorlat különbözne tőle.         Megint sok számot, statisztikát fogok leírni, de ne felejtse el senki, hogy a számok mögött gyermekek vannak, családok vannak, életük és haláluk.

 

A cikk kivonata: Shelby Prescott-ot háromévesen, 2001 novemberében diagnosztizálták neuroblastomával. Az ő édesapja, Bruce Prescott cikkében felhívja a figyelmet az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) trükközésére és ezen keresztül arra, hogy mennyire igazságtalanul és aránytalanul oszlik el az egyébként nem kis összeg, amelyet általában a rákkutatásra gyűjtenek és fordítanak.

 

 A szervezet állandó programja a „Relay for Life” elnevezésű rendezvénysorozat, melyet folyamatosan megrendeznek az US-ban. Eddig kb. 4500 rendezvényen kb. 3 millió ember vett részt, akiknek többsége valamilyen úton-módon találkozott a rákkal. Ők kb. 400 millió dollárral támogatták eddig a rákkutatást. De vajon tudják –e , hogy a pénzük valóban odamegy ahová szánják? Tudják- e mely rákbetegségek kutatását támogatják?

 

     Több mint 100 fajta daganatos betegség létezik, mindegyiket más és más gyógyszerekkel kell kezelni. Évente a világon közel 1.4 millió felnőttet diagnosztizálnak rákos betegséggel, de „csak” 12 500 gyermeket (18 év alatt).

 A neuroblastoma csak kisgyermekeket sújtó daganat.

     A szervezet rendezvényeihez, pénzgyűjtő akcióihoz természetesen rákbetegeket használ arcként. 2003-ban Shelby az egyik ilyen rendezvény arca volt, 18 kis gyermektársával és egyetlen felnőtt beteggel együtt, miközben a Társaság bevételének legnagyobb részéből a felnőtt rákkutatást finanszírozza, a gyermekekről elfeledkezve. 2002-2003-ban 132 millió dollárt adományoztak a felnőtt rákkutatásra, és pusztán 7 milliót a gyermekrák kutatására. Az összes befolyt pénz 1 billió dollár volt, tehát a maradék 868 millió felvilágosító, megelőző programokra, adminisztrációra stb. ment el.

Tegyük fel, hogy valaki 100 dollárt adományoz a szervezetnek. Ebből 12,50 dollárt a felnőtteknek fog adni – anélkül, hogy tudná- és mindössze 70 centet a gyermekrák kutatására. Tényleg ebből a 70 centből szeretnék a gyermekeink életét megmenteni ?! ( Persze a kopasz, sápadt gyermekek mutogatása  a médiában bevett gyakorlat kis hazánkban is...).

       Az igazság az, hogy a  daganatos gyermekek ugyanazokat a gyógyszereket kapják, mint a felnőttek, csak nagyobb dózisban, esetleg más kombinációban, mert betegségeikre nincs gyógyszerfejlesztés, nem éri meg a gyógyszergyártóknak.

Shelby 3 évvel a neuroblastoma diagnózisa után, két hónappal a 6. születésnapja előtt halt meg. A mi kislányunk alig több mint két héttel a 3. előtt.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tjohan2004@gmail.com

(tiszai, 2009.03.19 11:25)

Köszönöm az infót, jó lenne tudnom ki küldte.

Neuroblastoma kutatás számítógéppel

(WCG user, 2009.03.18 18:21)

http://www.worldcommunitygrid.org/projects_showcase/hfcc/viewHfccMain.do