Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.03.21

    A kezelés stádiumok szerint: alacsony rizikójú csoportba tartozó betegeknél legtöbbször csak műtétre van szükség. Ha reziduális tumor jelen van a műtét után, sokszor akkor sem tesznek semmit, mert csecsemőkorban a tumor spontán eltűnhet. Akiknél tüneteket okozott a betegség, adnak kemoterápiát, ill. azoknál is, akiknél a tumor több mint fele bent maradt. 4S stádiumú betegeknél is történhet gyógyulás gyógyszerek nélkül.

Közepes rizikójú betegség esetén 4-8 alkalommal kaphatnak kemoterápiás kezelést a gyerekek. Ez történhet a műtét előtt és a műtét után is, (például Unresectable localised neuroblastoma esetén 4 kezelés a műtét előtt, majd műtét, és 2 vagy 4 kezelés a műtét után. A kezelések 1,2, 3 vagy 5 naposak lehetnek). Maradványtumor esetén második műtét és sugárkezelés is szóba jöhet, ha szükséges. A kezelés időtartama minimum 6 hónap, de inkább több.

Magas rizikójú, előrehaladott betegség esetén intenzív kemoterápia, műtét, aulológ csontvelő- átültetés és sugárkezelés szükséges. A kezelés sokáig, akár 1 évig is tarthat. A kiújulás megelőzésére retinsav szedése szükséges 6 hónapig vagy tovább.

Kiújult betegség – ha a kezelések befejezése utána a tumor újra támad, a kezelés több tényezőtől függ, pl. milyen rizikójú a kiújulás ( sajnos egy kiújulás általában rosszabb) , honnan indul ki a tumor, mennyire emelkedtek meg a tumormarkerek, van e csontvelői terjedés stb. Újabb gyógyszeres kezelés, műtét, sugárkezelés vagy csak megfigyelés jöhet szóba. Azokban az esetekben, ahol a sejtek felveszik a MIBG-et, használható ez a terápia. Sajnos a kemoterápiák nagyon kimeríthetik a csontvelőt és így a további kezeléseknek megvan az a kockázata, hogy annyira blokkolják a csontvelőt, hogy életveszélyes immunhiányos állapot alakulhat ki, teret engedve a fertőzéseknek.

Szupportív terápia: vagyis támogató kezelések szükségesek azért, hogy kivédjük a fertőzéseket, csökkentsük a mellékhatásokat, javítsuk a gyermek közérzetét. A kemoterápiás szerek mellett mindig kapnak létfontosságú szerveket védő gyógyszereket a betegek pl. vesevédőt vagy májvédőt, gyomorvédőt stb. A nyálkahártyák védelmére is oda kell figyelni, hogy megelőzzük a kifekélyesedést. A kapott kemoterápia után 10-14 nappal (gyógyszertől függ) következik be a csontvelő működésének mélypontja (citopénia). Lecsökken a fehérvérsejtszám- ha 500 alatt van, súlyos neutropéniáról beszélhetünk  (fehérvérsejthiányos állapot). Ilyenkor láz több mint valószínűleg jelentkezni fog, jelezve valamilyen fertőzést. Sajnos előfordulhat fertőzés láz nélkül is, így nehezebb időben észrevenni, pedig egy időben kezelt fertőzés ilyen állapotban életet menthet. Minél több kemoterápiás kezelést kap a gyermek, idővel annál rosszabb vérképeket fog produkálni. Nemcsak  a fehérvérsejtszám csökken le vészesen, hanem a vörösvértest is kevesebb lesz, a gyermek vérszegény (anémiás) lehet, a vérlemezkeszám (trombocita) is vészesen lecsökkenhet, megnövelve a különböző vérzések veszélyét. Mindegyik problémán lehet és kell segíteni: a fehérvérsejt (WBC) számának növelése érdekében beadható subcutan (bőr alá) a filgrastim tartalmú injekció (Neupogen néven fut), ami a csontvelő működését serkenti. Anémiás állapotban vörösvértest transzfúziót szoktak adni (vércsoport- azonos, szűrt, sugarazott készítményt), alacsony vérlemezkeszámnál pedig trombocita-készítményt. Valószínűleg nem egyszer fog a gyermek ilyen vérkészítményeket kapni. Fertőzés jelentkezésekor azonnal széles spektrumú antibiotikumot állítanak be vénásan, miután haemokultúrát vettek (speciális tápoldatba vesznek vért, ott 48-72 óra alatt kitenyészhet az adott baktérium vagy más kórokozó, így pontosan tudják a kórokozót, beállíthatják a megfelelő gyógyszert).

         Szövődménymentes esetben a kemoterápia első napjától számított 21 napon a vérképnek már „felfelé” kellene mennie, ugyanis NB–ban általában 21 napos ciklusokban kapják meg a kemoterápiás kezeléseket (kivéve high risk protokoll, ahol 10 naponta). Minél több kezelést kap gyermekünk, a csontvelő annál nehezebben fog magához térni a kezelések után. Ilyenkor előfordulhat, hogy a következő kezelést el kell halasztani pár nappal, vagy akár többel is, a gyermek állapotától függően. Ha otthon vagyunk kezelés után, de a gyermek belázasodik, azonnal be kell menni az adott onkológiai osztályra, hogy minél előbb elejét vegyék a komolyabb fertőzésnek. Onkológiai, haematológiai betegségben szenvedő gyermekeknek a kezelések alatt Sumetrolimot szoktak adni, ezt végig szedni kell. (Szirup és tablettás forma is létezik.) Bélproblémák, lelassult emésztés segítője lehet a Normaflor vagy Protexin, ezek „jó” baktériumokat telepítenek vissza a sejtmérgek által lepusztított belekbe, székrekedés leküzdésére hashajtó lekvár, Guttalax ajánlható.

  Minden szülő szeretné a gyerekét a körülményekhez képest jó állapotban tudni, ezért bármit képesek vagyunk megtenni. Tapasztalatom, hogy a kezelőorvosok nem javasolnak semmilyen egyéb támogató „csodaszert”, legfeljebb a Béres -cseppekre bólintanak rá. Még az egyszerű C-vitaminra is csóválják a fejüket, mondván, ne éltessük a tumort vele. Ennek ellenére az a véleményem, hogy a szülő józanul gondolja végig mit szeretne tenni, esetleg kérdezze meg a háziorvost vagy más orvost, természetgyógyász segítségét is igénybe lehet venni – (de ne sarlatánét!! Olyantól kérjünk tanácsot, akinek orvosi diplomája van!) Józanul, mértékkel alkalmazott támogató gyógykészítményekkel (nem alternatív rákellenes szerekről beszélek)valószínűleg rontani nem fogunk gyermekünk állapotán, persze lehet, hogy javulást sem érünk el, vagy nem tudjuk felmérni használt –e az adott szer vagy sem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

MIBG

(gicike@citromail.hu, 2009.04.07 23:09)

Arra keresem a választ, hogy mikor értékelhető jónak a MIBG lelet?
HA felveszi a kontrasztanyagot, nagy mértékben, akkor nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség?
Ha kis mértékben halmozza még a kezelés kezdetén (konkrétan 3 kemo után) az rossz prognózisra utal?
HA valaki tud erről többet, légyszi szóljon....