Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


www.neuroblastoma.eoldal.hu

2008.03.04

 

    Ha az ultrahang, vagy CT vizsgálat szolid tumort mutat, vagy ennek gyanúja felmerül, a következő a vér- és vizeletvizsgálat. Az esetek 90%-ban olyan anyagok jelennek meg a vizeletben, amely nagyon jellemző a NB-ra. Ezek: homovanillinsav (HVA) és vanilinmandulasav (VMA, mellékvesevelő hormont, adrenalint, noradrenalint termelő tumorra jellemző). A 24 órás vizeletgyűjtésből származó megemelkedett VMA szint NB-re utalhat, mennyiségéből következtetni lehet a tumor méretére.
Vérteszt: sok információt nyújthat az emelkedett NSE (neuron-specifikus enoláz, egy enzim)értéke, az LDH (laktát-dehidrogenáz, emelkedettsége tumorra és méretére utalhat) és a ferritin szintje a vérben. Normál NSE tartománya gyerekeknél:0-15 vagy 16 ng / ml; csecsemőknél valamivel magasabb is lehet.
Képalkotó eljárások:
CT- szeletekben "fotózza" a testet, miközben forog a gép. Számítógép segítségével rakják össze a képeket. Sugárterheléssel jár. Előnye: viszonylag gyorsan elvégezhető, 5-15 perc. Hasi, kismedencei, mellkasi vizsgálatra alkalmas. Elképzelhető, hogy előtte kontrasztanyagot kell inni a gyermeknek. Mivel  a vizsgálat alatt mozogni nem szabad,
altatásban kell elvégezni.
 

MR- rádióhullámokat és mágneses hullámokat használ röntgen helyett. nincs sugárterhelés.
Agyi, gerincvelői, csontvizsgálatoknál alkalmazzák gyakrabban. Kicsiknél altatás kell, mert a vizsgálat sokáig tart (1-2 óra is lehet). NB-nál jobb, mint a CT, több információ nyerhető.
Ultrahang: nem szükséges altatás, könnyebb a gyermeknek, de mélyen fekvő tumoroknál nem alkalmazható. Főleg hasi, kis-medencei vizsgálatokra alkalmas.
MIBG: radioaktív izotópot (meta-iodobenzylguanidine) juttatnak a véráramba, ami (az esetek többségében) hozzákapcsolódik a tumoros sejtekhez. A gyermeknek feküdnie kell nyugodtan 10-15 percig, míg egy gép képet alkot a testéről.
A tumoros sejtek színesek, világítanak a képernyőn, így a daganat aktivitása megmutatkozik. Utánkövetésre is használják, de a Budapesten lévő gép meglehetősen elavult. A legtöbb NB érzékeny a MIBG-re, de nem mindegyik! Ez azért lehet fontos, mert az izotóppal kezelni is lehet a betegséget egy MIBG terápia során(legközelebb Bécsben, Magyarországon nem).
Nagyon fontosak a képalkotó vizsgálatok, de a diagnózis csak akkor lehet biztos, ha szövetmintát vesznek a kis betegtől.


A mikroszkóp alatt egyértelműen kiderül, hogy NB-vel állunk -e szemben, vagy sem. Néhány esetben ugyanis könnyen összekeverhető más típusú betegséggel. Ezért immunhisztokémiai vizsgálatoknak vetik alá a mintát (antitesteket juttatnak a tumoros szövetbe).
Szövetminta: csak műtét által juthat hozzá az orvos. Ha a tumor egészben eltávolíthatónak tűnik, a műtét során a sebész megpróbálhatja valóban teljesen eltávolítani. Néha ez lehetséges, néha nem. Előfordulhat, hogy a tumor vérzékeny, szétmállhat, ha jobban
megbolygatják. Ilyenkor csak részleges eltávolítás, vagy csak kis szövetdarab vétele történhet (tumor biopszia).
A műtét során a csontvelőből is vesznek mintát. Ez kétféleképpen történhet: 1, csontvelő aspiráció-kisebb csontvelői szövetet vesznek tű segítségével kismedencei csontból, vagy lábszárcsontból. 2, biopszia: kis csontdarabot és csontvelőt vesznek. A mintát onkológus
vizsgálja. Sajnos az esetek körülbelül felében a csontvelőben is vannak tumoros sejtek, vagyis áttét képződött.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

andrabian@gmail.com

(andrabian, 2008.11.06 15:28)

Kedves József!
Érdekes a felvetésére, hogy Magyarország egyik legképzett gyermek onkológusa miért ment el háziorvosnak, ha itt minden rendben van. Engem azonban még jobban érdekel, hogy kit tart Ön Magyarország egyik legképzettebb gyermekonkológusának? Egyáltalán van e ilyen? Feltételezem, hogy Ön dr. M.E. korábbi főorvos asszonyra gondol, aki nyilvános háziorvosi praxisa keretében nem volt hajlandó betegévé fogadni 2 éves fiamat, onkológiai "múltja" miatt, arra való hivatkozással, hogy nincs klinikai háttere, és nem is tudott ajánlani senkit. Bár ezt nem is vártam tőle, csak háziorvosi szolgálatot, mivel a korábban megkeresett háziorvos (a XI. kerület háziorvosi szolg. gyermekfőorvosa) éppen onkológia "háttér" hiányában utasitotta el a kérést, amit dr. M esetében nem volt okunk kétségbe vonni korábbi munkahelye miatt. Lehet, hogy a főorvos aszzony nyugdijazásának körülményei, amelyeket nem ismerek, a történeteket megmagyarázzák, ám a ennek fényében a felkészültségét nem vitatva, nem tudom sem onkológusnak, sem háziorvosnak elfogadni. Sőt, az alább emlegetett Hipokratesz definiciójához ragaszkodva orvosnak sem, legfelejebb magyarország e témában lefelkészültebb nyugdijasának.

tjohan@gmail.com

(Tiszai Árpád, 2008.11.03 20:26)

Tisztelt Doktornő!

Kérem, közölje velünk, hogy megfelelő indikáció esetén Magyarországon melyik intézményben kezelik a gyermekeket MIBG terápiával - mégha elvétve is. Kislányom esetében ugyanis (többszöri kérdésünkre is) azt hallottuk kezelőorvosától - Dr. Rényi Imre - hogy Magyarországon, ha indokolt, akkor sincs lehetőség ezen kezelések elvégzésére, "felesleges erőlködnünk" (sic!) Az én kislányomon ez már nem segít, de ismerek olyan kétségbeesett szülőket, akik szintén gyermekük külföldi MIBG kezeléséért "erőlködnek".
Éppen ezért nagy segítséget jelentene (talán több család számára is), ha -akár ezen a fórumon is- közzé tenné ezt az információt. Külön hasznosnak gondolnám, ha Rényi adjunktussal, a Semmelweis Egyetem II. számú gyermekklinikája 2/b onkológiai osztályának osztályvezető főorvosával is megosztaná.
Segítségét előre is köszönöm, sok sikert kívánok nehéz, világszínvonalú munkájához, munkájukhoz:

Tiszai Árpád, Budapest

6041 Kerekegyháza, Göbölykúti dűlő 26

(Nyári József, 2008.11.03 19:56)

Kedves Gabriella!
Nyári József vagyok, Nyári Virág Dorina édesapja. Lehet, emlékszik még ránk!
Nagyra becsüljük a Szaktudását és egy Tünemény, Kedves, Odaadó Doktornőnek ismertem meg Önt, és annak is tartom!
Senki nem vitatja azt, amit leírt, csak azt tudom én leírni, amit személyesen több gyermek konzultációján hallottam Bécsben, Univ.-Prof. Dr. Helmut Gadner a St.anna Gyermekklinika Igazgatója szájából elhangzott ( a Világ számos Országában, az említett Klinika Protokollja alapján „kezelik” a gyermekkori daganatos megbetegedéseket):
A Neuroblastoma gyógyításához elengedhetetlen a megfelelő pontos diagnózis felállítása, többek közt a képalkotó vizsgálat. Sajnos akárhány magyarországi MIBG vizsgálat eredményét kivittem, mindig azt a választ kaptam, hogy a bécsiek más technológiával rendelkező gépet és anyagot használnak, ezáltal nem értékelhető a Magyar vizsgálat. Pontos időt nem szeretnék leírni, de már nagyon régen kivonták a forgalomból ott azt a típusú gépet, amivel Ön itthon dolgozik.
Tudni kell azt is, hogy a bécsi klinika által alkalmazott Protokoll tartalmazza a MIBG terápiát is, amit számos ország kihagy a módosított Protokollból!
Át kellene értékelni mindenkinek azt, ami itt Magyarországon történik a Gyermek onkológia egészében és nem a nem létező eredmények mögé kellene bujkálni!
Van egy elgondolkoztató feltevésem! Magyarország egyik leg képzett Gyermek onkológusa miért ment el háziorvosnak, ha itt minden rendben van és világszínvonalon kezelik a gyermekeinket!?
Nagyon sok mindent tudok mesélni, ami itt történik, mivel évente legalább 4-6 Magyar gyermek anyagát juttatjuk ki Bécsbe konzultációra és mindenki történetét meg is ismerem, hallom a rettentő viszonyokat!
Remélem senkit nem sértettem meg, de azt tudom hogy nekem EGY LÁNYOM van és biztonságban érzem, mivel a Világ Legjobb Szakemberei Kezében van az ÉLETE!

Semmelweis Egyetem

(Dabasi Gabriella Dr PhD, 2008.11.03 14:47)

Szeretném megjegyezni,hogy a Transzpaltációs klinikán lévő General Electric Starcam SPECT készülék nem számít elévűltnek,a neuroblastoma MIBG specifikus megjelnítése PET CT vizsgálattal F18 IBG-vel a világ más országaiban még kisérleti stádiumban van,a biztósitók sem fizetik.Hazánkban a Neuroblastoma kezelése és vizsgálata európai protokoll szerint történik,enek kötelező része az MIBG vizsgálat!Lásd nemzetközi protokoll!!MIBG kezelésre elvétve kerül sor,Magyarországon is,de ez tartozik az ESIOP protokollba!!!
Megjegyezm,munkacsoportunk 1985 óta,az első közléssel egyidőben történt vizsgálatokkal a világon elsők között kezdte meg az MIBG vizsgálatok végzését (lásd irodalmi hivatkozások).Az elmúlt 23 év alatt óriási tapasztalatot gyújtöttűnk ösze!!