Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két újságcikk margójára

2008.03.31

Húsvét.  F. A. hív telefonon. Kérdezi, olvastam-e a Népszabadságot. Mondom, nem, de rögtön megnézem. Vagy fél órát beszélgetünk. A. dühös, röviden felvázolja, miről van szó. Aztán csak mondjuk egymásnak, keserűen, tehetetlennek érezve magunkat.

   Később elolvasom a két cikket. Azt hiszem, bizonyos értelemben A. még visszafogott is volt.

Ha még nem olvasták volna, megosztom most Önökkel is. A közölt linkeken megtalálják az eredeti írásokat, alább pedig az eredeti szövegeket is bemásoltam, és azokhoz a részekhez, amelyek kicsapták nálam a biztosítékot, rövid kommentárokat fűztem. Megtisztelnek, ha ezeket is elolvassák, és még inkább, ha kommentben, vagy a tjohan2004@gmail.com címen megosztják velünk véleményüket, meglátásaikat, kritikájukat.

 

http://www.nol.hu/cikk/485927/

Csete Balázs apasága

Történet egy kisgyermekes családról, amelyben nem beszélnek a holnapról

Népszabadság • Romhányi Tamás   • 2008. március 23.

Csete Balázs péri bútorasztalos talán magának sem vallotta be, mennyire meggyűlölte mobiltelefonjának hangját. A készülék tavaly még egy hétköznapi telefon volt csupán, arra szolgált, hogy hazaszóljon, ha egy kicsit elhúzódik a munka a műhelyben. Most vészjelző. Legyenek bármilyen zajosak is a gépek, a férfi mindig észreveszi, ha keresik. Mintha egyenesen az idegvégződéseiben csörögne. A gyomra gombóccá ugrik, a szíve meglódul, még a hangja is bereked, ahogy fölveszi.

 

Az utóbbi fél évben előfordult néhányszor, hogy azért keresték, mert a kisfia nem lélegzett. Pumpálni kellett a mellkasát, hogy szusszanjon már egyet. Olyankor csapot-papot hátrahagyva rohant haza. Akkor is, ha éppen valakinek a lakásán szerelték össze az egyedi rendelésre gyártott szekrényt, kollégáját a félkész bútorral odahagyva vitte a cég autóját. Volt, amikor Mosonmagyaróváron hagyta ott a tisztelt megrendelőt a milliós szekrénykollekció szanaszét heverő darabjaival.

Utóbb bocsánatot kért. Az üzemvezetővel jó fél éve tisztázta: ha megcsörren a telefonja, mennie kell. Ha ez nem elfogadható, keres másik céget. De a főnök azt mondta, megérti. Neki is van gyereke.

Csete Balázsék Győrtől tizenhárom kilométerre, Péren laknak, ahol a férfi gyermekkora telt. Feleségével, Rezler Katalinnal a városban ismerkedtek meg, a fiatalasszony a Tesco áruház eladója volt. Házasságkötésük után a péri főutcán vásároltak egy átalakításra szoruló parasztházat, amelyet részben felújítottak, részben átalakítottak, bár a munka máig nem fejeződött be. Nincs pénzük már a folytatáshoz. Sem kedvük.

A fiatal párból 2005. november 4-én lett kisgyermekes család. Ádám erős, egészséges kisfiú volt. Nem egészen egyévesen lábra állt, és elindult. Másfél évesen érthető szavakat mondott, szinte mindent megértett, és sok mindenre válaszolni is tudott. Csete Balázs büszke volt a fiára. (Nem értem, miért múlt időben írja ezt a szerző. Csete Balázs minden bizonnyal ma is büszke a fiára. Erre meg is van minden oka.)

A gyermek most kétéves és négy hónapos. Nem tud egyedül felülni, gyakorlatilag elfelejtett beszélni. Alig tagolt hangokat ad, ha sír, keservesen nyüszít. Ha fogják a kezét, lábujjhegyen lépkedve jár. Eljut az ágytól a szekrényig, ahol a játékai vannak. Bal kezével rámutat valamire, olykor meg is fogja. Játszani csak az anyja ölében tud.

Bő fél évvel ezelőtt kezdődött. Egyik nap arra lettek figyelmesek, hogy a fiúcska nem mozgatja a jobb kezét. A győri kórházban azt mondták, agydaganat, amit sürgősen műteni kell, egy hét múlva már talán késő lenne. Hát akkor műtsék gyorsan, mondták a szülők. Amikor az operációba beleegyező nyilatkozatot elé tolták, Csete Balázs először gondolt arra, az apai felelősség talán mást is jelent, mint békés családi otthont teremteni vagy játékot vásárolni egy csillogó szemű kisfiúnak. (Szinte biztos vagyok abban, hogy Csete Balázs – bár rémálmában sem gondolt volna erre a sorscsapásra – fia születése óta ennél jóval mélyebben és tartalmasabban élte meg az apaság érzését. Romhányi úr ezen mondatát különösen rosszul sikerült újságírói fordulatnak tartom.)

Mit csinált a műtét órái alatt, utólag nem tudta felidézni. Bent volt a kórházban, talán a folyosón járkált. De az is lehet, hogy valami újságot bámult üres tekintettel a váróban. Az a délután egész egyszerűen kiesett az életéből.

Az orvosok utóbb azt mondták, az agydaganat nagyon ritka ilyen kicsi gyermeknél, készüljenek a legrosszabbra. (Nagy csúsztatás. A rosszindulatú betegségek valóban ritkák a gyermekkorban, de ezeken belül az agydaganat – amely önmagában sem egy betegség, hanem nagyon sokféle kórképből álló betegségcsoport, ezért használjuk talán a központi idegrendszeri daganatok kifejezést – a rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések mellett a leggyakoribb. Sőt: a nemzetközi trendekkel összehasonlítva Magyarországon relevánsan gyakoribb. Egy rövid cikk erről itt (http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-125879) olvasható, egy hosszabb interjú dr. Rényi gyermekonkológussal meg is hallgatható.) Igaz, Bécsben volt egy hasonlóan beteg kisfiú, aki felépült. (Bécsben, illetve Budapesten és nem az Óperenciás tengeren túl. Az édesapa megkereshető, megkérdezhető, a tények könnyű szerrel tisztázhatók. Persze ez némi munkát és a szülők és gyermekeik felé mutatott minimális tiszteletet igényel.) Később hozzátették, hogy a bécsi kisfiú sugárkezelést is kapott, ami végleg kiirtotta a műtét után esetleg megmaradt daganatos sejteket. De sugárkezelés csak három és fél évesnél idősebb gyermeknél alkalmazható, a kisebbek nem bírják ki. Maradandó károsodás nélkül semmiképpen. (Nem egységesek az európai módszerek: sugárkezelést súlyos esetekben kisebb gyermekek is kapnak Európa több klinikáján – az említett bécsi kórházban is. A korai és késői mellékhatások valóban rendkívül súlyosak is lehetnek, azonban a legtöbb ilyen esetben mint az utolsó szóba jöhető, effektív terápiát alkalmazzák az irradiációt. Személyes megjegyzés: véleményem szerint sokkal magasabb technikai felkészültséggel és szakmai hozzáértéssel, mint Magyarországon. Ezen persze lehet vitázni. Végre egyszer érdemes is lenne.)

De az is lehet, hogy ezt már a budapesti klinikán mondták. Csete Balázs emlékei között keverednek a hónapok és a kórházak. Az első műtét után új daganat képződött a kis Ádám fejében. Tavasztól őszig több mint három hónapot töltöttek fővárosi kórházakban, de közben magánorvoshoz is jártak. Ádám heteken át az Amerikai úti kórházban feküdt, majd egy időre a Tűzoltó utcai klinika gyermekosztályára is beköltöztek vele.

Csete Balázs a fővárosban töltött hónapokra fizetés nélküli szabadságot kért. A gyermekosztályon a szomszéd ágyon volt egy négyéves forma kisfiú, akinek rák volt a hasában. Az orvosok napra pontosan megmondták, mikor fog meghalni. (Hadd jegyezzem meg: ez a jellemző magyarországi orvoskép – a mindentudó doktor, mint élet és halál ura, a kezdet és a vég beavatott itélőbírája. Elismerve és nagyra tartva a magyarországi gyermekonkológusok felkészültségét és tapasztalatát, elfogadom, hogy számos esetben igazuk van. Azonban a személyes tapasztalatom az, hogy általában igen komoly különbség van aközött, amit mondanak – legyen az egy betegség prognózisa, de még inkább a kezelés során felmerülő kérdésekre adott válaszok – és ami később történik. Erről egyébként bejegyzések sora fog szólni a későbbiekben. Az általam legtisztességesebbnek megismert orvosok egyébként mindig ódzkodtak a jóslatoktól – csak megpróbálták tenni a dolgukat.) A péri asztalos rettegve várta, mikor fogja félrevonni őt is valamelyik orvos. Közben megdöbbenve látta, hogy a hozzá hasonló szülők hogyan hagyják magukra az övéhez hasonló korú gyermeküket a kórházban. (Újabb személyes megjegyzés: kislányunk két évig tartó kezelése alatt mi is láttunk-hallottunk hasonlót, de biztosan nem ez az általános. Sokkal jellemzőbb, hogy a családok foggal-körömmel, saját egészségüket és egzisztenciájukat nem kímélve az utolsókig küzdenek a gyermekért – még akkor is, amikor az orvosok már régen nem. Ha ezt elhallgatjuk, azok, akik nem érintettek ebben, rendkívül torz képet kapnak.) Ő nem tudta. Ha csak kiment az épületből, már vibráltak az idegei, hátha éppen akkor történik valami a fiával.

A sírás hangja beitta magát az idegeibe. A gyermekosztályon acélos idegzetű nővérek szúrták a gyerekeket, Csete Balázs úgy emlékszik, mintha mindennap mindenkitől vért vettek volna. (Ebben semmi rettenetes nincs, egy onko-hematologiai osztályon ez el is képzelhető: a vérvétel az egyik legalapvetőbb rutineljárás, amivel a gyerekek aktuális állapotáról képet lehet kapni. Indokolt esetben ez bizony naponta is történhet a kis betegeknél. Általában ehhez egyaránt hamar hozzászoknak a gyerekek és a szülők.) Ádámnak mindenesetre nem maradt ép vénája sem a karjában, sem a lábában. Végül mesterséges csövet kötöttek egy mellkasi vénába, hogy be tudják adni a gyógyszereket. (Az ún. centrális kanül beültetéséről van szó -igen részletesen ezekről, mondjuk itt: http://web.matavnet.hu/frigab/kanul66.htm -, amelynek segítségével a vérvételek és a vénás kezelések  egyszerűbbé, és a fertőzések szempontjából kevésbé kockázatossá válnak. Amennyire én tudom, hosszú távú, intenzív kezelések kezdetekor, egy jó esetben nem túl hosszú műtéttel, minden esetben, rutinszerűen beépítik – velünk és a környezetünkben mindenkivel így történt.)

Azután jött a második agyműtét, majd a kemoterápia. Ehhez egy kis csövet ültettek be a gyerek fejébe, azon keresztül injekciózták. A férfi döbbenten látta, hogy a fejbe adott injekciók hogyan mérgezik a gyerekét. A fiúcska napról napra rosszabbul lett. Elfelejtett beszélni. Odalett a mozgáskoordinációja. Epilepsziás rohamok törtek rá, olykor lélegeztetőgépre kellett kötni. Amikor kicsit jobban lett, jött az orvos a következő injekcióval. A terápia első szakasza után azt mondták, várnak néhány hetet, amíg javul egy kicsit a vérképe, azután majd megkezdik a másfél évig tartó terápia második szakaszát. Csete Balázs fia fáradt szemeibe nézve arra gondolt, nem szabadna engedni, hogy még tovább bántsák ezt a pici embert. Akkor azt mondta, szó sem lehet újabb injekciókról. Közben vibrált valami a gyomrában. Az orvos azt felelte, majd meglátják, milyen eredményt hoznak a későbbi vizsgálatok, és hazaengedte őket a kórházból.

A zárójelentésre azt írták, Ádámot kielégítő állapotban adták haza. (Ez a hazaadás általában csak néhány várva-várt napot vagy rövidebb időszakot jelent az intenzív, hosszútávú kezelés közben. Nyílván nem azt írták a zárójelentésre, hogy meggyógyult a gyermek, hanem azt, hogy a körülményekhez képest jól van, ezért a megbeszélt folytatásig otthon lehet. Ez ennyit jelent és nem többet.)

Csete Balázs számos orvossal beszélt. Volt, aki azt javasolta, kezdjenek el pénzt gyűjteni az őssejtbeültetésre, az körülbelül ötmillió forint, más azt mondta, a beültetés végzetes lehet, ha csak egyetlen rákos sejt is túlélte a beavatkozást. (Milyen „őssejtbeültetés”? Mire gondol a szerző: a súlyos, szolid tumorok esetében alkalmazott ún. autológ csontvelő transzplantációra, amit indokolt esetekben protokollárisan végeznek  jó másfél évtizede Mo.-n is, Budapesten és Miskolcon (leírása pl. itt: http://www.gyerekdaganat.hu/GYOM/PUB?urlpath=GYOM_archivum/HU/betegsegek/auto_csv_atult); vagy a kínai, illetve ukrán klinikák tisztázatlan és homályos, rengeteg vitát kiváltó „csodakezeléseire”? És honnan veszi ezt az ötmilliós összeget? Amennyire én tudom a magyarországi, orvosilag széles körben elismert és megalapozott beavatkozás teljes költsége is ennek a többszöröse – egyébként a egészségbiztosítás által finanszírozott eljárásról van szó.) A péri asztalos ekkor rákról írott könyveket vásárolt, de hiába kínozta magát az orvosi szakkifejezésekkel, nem kapott választ a kérdéseire. Közben újra munkába állt, mert a kezelések korábban elképzelhetetlen költségekbe sodorták őket. Miután autójuk nincs, a gyermeket betegszállító mentő viszi az éppen esedékes vizsgálatokra. Ha kórházba kell rohanniuk, rokonokat riasztanak az autóért.

Egy ismerősük javaslatára megkeresték a Daganatos Gyermekekért Alapítványt, ahol segítséget ígértek Ádám gyógykezeléséhez. Karácsony előtt ötvenezer forint adományt kaptak.

Csete Balázs reggelente úgy indul el otthonról, hogy bármikor történhet valami a fiával. Az üzemben gépiesen teszi a dolgát. Ha másokkal kell beszélnie Ádámról, úgy hívja: a kisgyerek. Nekünk például azt mondta, fogalma sincs arról, hogy a következő hetekben mi vár a kisgyerekre. Néhány hét múlva a soron következő mágnesesrezonancia-vizsgálat megmutatja, van-e újabb daganat a fejében.

Ha az eredmény negatív, kapnak egy újabb időpontot három hónappal későbbre a következő vizsgálatra.

Ha pozitív, akkor Csete Balázsnak alighanem újabb választást kínálnak az orvosok: újabb műtét, folytatódó kemoterápia, valami toxikus kezelés. Mintha választhatna a kisgyermek elsorvasztása vagy elvesztése között. (Igen, sajnos a gyermekonkológia súlyos, előrehaladott betegségekben leginkább ezt a választást tudja adni a szülőknek: vagy igen komoly hosszú és rövidtávú mellékhatásokkal járó, rendkívül radikális kezeléseket és esélyt a gyógyulásra, vagy a közeli jövőben bekövetkező halál prognózisát. A gyermekek "elsorvasztása" - rendkívül félrevezető kifejezés- egyre nehezebben elfogadható kompromisszum a gyermekkori daganatos betegségek kezelésében: minden esetben kiemelkedően fontos szempont a kezelés következményeinek, a későbbi életminőséget befolyásoló hatásainak mérlegelése.)

A péri asztalos inkább nem gondol a jövőre. Egy ideje mindig csak a következő napját tervezi meg előre.

*

Eddig a cikk.

Mint érintett szülő (milyen szép kifejezés ez, nem igaz?), sokféle érzéssel küszködöm az írás többszöri elolvasása után: döbbenet, émelygés, tehetetlenség, kétségbeesés, felháborodás – mindez változó, szabadon választható sorrendben. A többszöri elolvasás nagyon fontos, ugyanis elsőre ez a pár hasáb megtévesztően hasonlít egy komoly újságcikkre. A szerző súlyos probléma felé fordul, drámai helyzetet vázol fel. Rövid, kijelentő mondatai lényegretörőek, súlyosak. Messzemenőkig objektív, szinte szenvtelen – és közben mégis megszakad a szív. A korai Móricz és Illyés jogos örököse.

Mindezektől eltekintve a legfőbb kérdésem: mi volt a célja Romhányi Tamásnak ezzel a rövid írással? Felhívni a figyelmet egy perifériális, de súlyos problémára? Egy család kálváriájával rámutatni az ilyen helyzetbe került emberek reménytelen helyzetére? Bemutatni a hazai gyermekegészségügy visszásságait? A nyilvánosság segítségével segítő kezet nyújtani a bajba jutottaknak? Bármelyik is volt, bizton állíthatom, hogy egyik sem sikerült, az írás mindezek tekintetében kudarc.

 A néhai Kurt Vonnegut (persze, ő most már fent van a mennyben – így megy ez) nyolc pontban foglalta össze a világos írásművészet szabályait. A negyedik így szól: Minden mondatnak az a dolga, hogy vagy a figura megértését, vagy a cselekmény kibontakozását segítse elő. Nyílván helytelen figurákról és cselekményről beszélni a közéleti újságírás kapcsán, de az üzenet talán világos, és nem is sokkal több, mint amit az általános iskolai fogalmazás órákon elsőként megtanítunk: először gondold végig, mit akarsz mondani, majd írd le azt a lehető legvilágosabban! Amit én olvasok itt, az hatásvadász semmitmondás. Bajban vagyok, mit is kellene éreznem (tudják, különösen, mint érintett szülő): sajnálatot, szánalmat, együttérzést, sőt, Együttérzést, de legalább ellenállhatatlan vágyat, hogy adóm 1 százalékát a gyermekrák elleni küzdelem segítésére ajánljam fel? Az első bekezdésben felsorolt érzelmeim különböznek ezektől. Most akkor szégyellnem kell magam?

Elmondom, hogy az én olvasatomban mit akart üzenni a szerző az olvasónak: a rákos kisgyerekeknek meg a szüleiknek nagyon rossz.

Nos, biztosíthatom Önöket, valóban az.

Mit gondolhat az írás elolvasása után egy szülő, aki van olyan szerencsés, hogy egészséges gyermeke(i) van(nak)? Valószínűleg azt, hogy „Szegény Csetéék”. És azt is, hogy: „De jó, hogy az én gyermekeim egészségesek, szerencsére velünk ez nem történhet meg, mert...” És a három pont után mindenki odateszi a maga kis illúzióját az életről, aztán továbblapoz. Minden bizonnyal ennyi.

Eltekintve a cikk „irodalmi” színvonalától, a legijesztőbb az újságíró nyilvánvaló tájékozatlansága, a téves állítások sora. Nyílván nem kell szakértőnek lenni egy ilyen speciális területen, de azt gondolom, egy országos, önmagát komolyan vevő napilap munkatársának kötelessége kell(ene), hogy legyen az utánajárás, a tájékozódás, a mélyebb kutatás, hogy ne mondjam: oknyomozás, a tények tiszteletben tartása – többé-kevésbé az, amit a világ jobb helyein újságírásnak neveznek. Ez így nem az. Ez bulvár, a szerencsétlen, beteg kisgyermeket az éneklő kutya, az elefántember és a háromfejű borjú szintjén kezelő torzítás. Már csak egy csonttá fogyott, megkínzott, eltorzult arcú kisfiú képe hiányzik a cikk mellől. (És természetesen: képünk csak illusztráció.)

Hogy az igényes újságírásnak megfelelő fennen stílben folytassam: hadd szólítsalak meg így, ismeretlenül is: Quo vadis, Csete Balázs? Kedves Édesapa, Sorstársam, könnyebb, jobb lett-e a lelkednek a cikk megjelenése után? Megállítanak az utcán, megveregetik-e a vállad a távoli ismerősök is? Egyfolytában csörög a telefon, mindenkinek eszébe jutott, hogy ismer valakit, aki kézrátétellel / citromfűvel / hipnózissal stb. gyógyítja a rákot? Szorongatják-e a kezed, hogy gyere a gyülekezetbe (bármelyikbe), és meggyógyul a fiad? Ugye, hogy mennyi nagyszerű ember van, aki segíteni tud?

Én nem tudok segíteni. Végigcsináltam, valószínűleg úgy, mint Te, összeszorítva a fogakat, álmatlan éjszakákkal, munkahelyről elrohanva (később azt különösebb aggodalom nélkül veszve hagyva), remegő gyomorral a műtétek és a kontrollvizsgálatok alatt, reménykedve és tele gatyával. Két évig tartott. Megtanultam, hogy ha igazán nagy a baj, egyedül maradsz a családdal, nemhogy önzetlen, hanem egészen apró segítséget vagy partnerséget is nagyon kevés, igazán rendkívüli embertől várhatsz – itt, Magyarországon az orvosoktól se nagyon.

Még tanácsot sem tudok Neked adni, hacsak annyit nem: vegyél mély levegőt, szorítsd össze a fogadat és csináld. Amikor azt gondolod, hogy nem bírod tovább, még mindig lesz tartalékod. Ebből nem tudsz kiszállni; bárhogyan is végződik, végig kell csinálnod, közben mindig a fiadra nézve, tudva, hogy Neki mindig sokkal rosszabb, mint Neked. És ne hívd Őt „kisgyereknek”. Nevezd a nevén, büszkén. Nagyobb csoda nemigen fog Veled történni az életedben, mint Ő.

Ennyi. Üzenet vége.

 

Egy másik rövid írás, ugyanonnan.

http://www.nol.hu/cikk/485958/

 

Ügyészségi vizsgálat a Gyermekrák Alapítványnál

Népszabadság • Munkatársunktól   • 2008. március 22.

Vizsgálatot rendelt el a Gyermekrák Alapítványnál a Fővárosi Főügyészség - erősítették meg információnkat a hivatal sajtóosztályán. A lapunknak küldött rövid tájékoztató szerint a főügyészség 2006 januárjától kezdődően vizsgálja az ország legtöbb lakossági adófelajánlását begyűjtő civil szervezetének működését.

Arra keresik a választ, hogy a Gyermekrák Alapítvány kuratóriuma milyen módon biztosítja a szervezet működéséhez szükséges forrásokat, törvényes-e a döntően egyszázalékos adófelajánlásokból felgyűlt vagyon felhasználása, és hogy végez-e a szervezet kiemelten közhasznú tevékenységet.

A főügyészség jelezte azt is, hogy az eljárás a vizsgált időszak terjedelmére és az iratok nagyságrendjére tekintettel több, mint 30 napot vesz majd igénybe.

Az alapítvány tavaly mintegy 400 millió forint lakossági adományt gyűjtött be az egy- százalékos adófelajánlásokból, akárcsak 2006-ban. Egy éve lapunk több cikkben is foglalkozott a szervezet gazdálkodásával. Mint akkor megírtuk: az alapítvány annak köszönheti kiemelten közhasznú minősítését - amellyel egyebek mellett kivételes adózási engedmények járnak -, hogy önkormányzatoktól közfeladatokat vállal át és lát el.

*

Tényleg csak röviden:

A Gyermekrák Alapítvány története és működése egy professzionális, ízig-vérig oknyomozó újságírónak valószínűleg szakmai csemege lenne. Ha lenne Magyarországon független, elfogulatlan tényfeltáró újságírás, már évekkel ezelőtt is igen érdekes kérdéseket lehetett volna feltenni Balogh István úrnak, a Gyermekrák
Alapítvány tiszteletreméltó, de diplomatikusan fogalmazva: ellentmondásos megítélésű fejének.

Több, daganatos gyermeket gondozó szülőnek az Alapítvánnyal kapcsolatos tapasztalatairól a későbbiekben még lesz szó. Most csak annyit: bízzunk abban, hogy a Főügyészség semmilyen szabálytalanságot vagy törvényszegést nem talál a vizsgálatai során. Bízzunk abban, hogy ez a magyar viszonylatban rengeteg pénz, ha lassan is, de a legmegfelelőbb helyre kerül, és minden forintja hozzájárul majd ezeknek a gyerekeknek a gyógyulásához.

Balogh István a semmiből gründolta össze ezt a szervezetet, a saját elszántságára és az emberek jóhiszeműségére, rokonszenvére és segíteni akarására alapozva. Elszántsága és ambíciója ma is tiszteletre méltó, utóbbiakat azonban nagyon könnyen elveszítheti. És ő veszít kevesebbet. Egyszerűen fogalmazva: ha kiderül, hogy a GYA nem megfelelően vagy jóhiszeműen használta fel a forrásokat, az emberek úgy döntenek, hogy nincs több bizalom, és nem adnak az alapítványának több pénzt. Kötve hiszem, hogy a nagyszámú, ám sokkal kisebb súlyú, a médiában összehasonlíthatatlanul kisebb súllyal jelenlévő  daganatos gyermekeket támogató szervezetekhez fordulnának.

Magyarországon nemcsak a rosszindulatú betegségekkel küzdő gyerekek sorsa tragikus: rengeteg gyermek él súlyos értelmi vagy egyéb fogyatékkal, mozgássérültek, szívbetegek, ritka genetikai kórképekkel küzdők – az ő sorsuk, életminőségük, a mellettük végsőkig kitartó, sokszor hősies teljesítményt nyújtó szüleik támogatása éppen ugyanannyira fontos, mint daganatos sorstársaiké. Róluk méltatlanul kevés szó esik a közmédiában. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az Ő érdekképviseletük, médiajelenlétük összességében is gyengébb, mint a Gyermekrák Alapítványé egymagában.

Ha Balogh úr esetleg mégis hibázott és törvény előtt kell felelnie – utóbbi ebben a következmények nélküli országban nem túl valószínű – attól tartok, nem sokan fognak könnyeket ejteni érte. De a daganatos és minden krónikus betegséggel és fogyatékkal együtt élő gyermekek ügye is nagyon mély sebet kap. Ha van még ilyen ügy egyáltalán.

Kellene, hogy legyen.

 

 

                                                                                                  Tiszai Árpád

Budapest, 2008. március

 

 

 

Más.

   Gondolom mindenki kellemetlennek érzi, amikor az utcán, aluljárókban kéregetők, adománygyűjtők mgelehetősen agresszívan letámadják. A cél minden esetben pénzgyűjtés. NA de kinek és miért?

Tegnap az Örs vezér téri aluljáróban megszólított egy nő,nem szoktam megállni, de már egy ideje terveztem, hogy hagyom magam  kiváncsiságtól hajtva, ugyanis annyit tudtam, hogy beteg gyerekek nevében gyűjtenek. Mint kiderült, a "Katicák a GYermekekért Közhasznú Alapítvány" nevében daganatos gyermekek számára gyűjtött adományokat. Közöltem a nővel, hogy ilyen nevű alapyívány, amely daganatos gyerekeket támogat, nincsen (állításom kissé merész volt ). A nő dühösen felcsapta a mappáját és a bírósági bejegyzés papírjait mutogatva közölte, hogy telefonszámot tud adni. Én csak annyit mondtam neki, hogy anélkül is boldogulok, és ha léteznek, meg fogom őket találni, erre ő utánam ordította, hogy biztosan nem. Hát ettől félek én is-mondtam.

AMit találtam: lehetséges és valószínű, hogy létezik (vagy létezett) ilyen nevű alapítvány, mert egy internetes oldalon támogatást ítéltek meg nekik. Csakhogy  nem daganatos gyermekek támogatására, hanem roma fiatalok táboroztatására. (Persze vannak daganatos roma gyerekek is, de nem hiszem, hogy külön alapítvány foglalkozna velük).

Ezen kívül mindössze egy rendörségi felhívást találtam, magáért beszél:

 

Sértetteket keresünk! (BRFK)

2007.10.29. hétfő 12:30

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága csalás vétség elkövetésének meglapozott gyanúja miatt folytat eljárást a képen látható 21 éves nő és 32 éves budapesti férfi ellen.

 Az elkövetők 2007. október 24-én a Budapest VIII., Ferenc körúton lévő metrómegálló aluljárójában erőszakos módon adományokat gyűjtöttek a járókelőktől, a „Katicák a gyermekekért Alapítvány” részére. Egy rendőri intézkedés során kiderült, hogy egyikőjük sem rendelkezik okmányokkal, ami bizonyíthatta volna adománygyűjtésük célját, törvényességét, így mindkettőjüket előállították a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Később kiderült, hogy az adakozókat megtévesztve saját maguk részére szerezték meg az adomány címén beszerzett pénzösszegeket.

 

Két eset lehetséges: vagy tényleg létezik az alapítvány és az aluljárósok valóben nekik gyűjtenek, de hogy semmi közük a daganatos gyerekekhez, ebben biztos vagyok.AZt hoyg kinek adakozom és a pénzem hová megy, szeretném tudni.A romákat pedig támogatom eleget az adómból így is.

A másik lehetőség egyértelmű: az alapítvány nevét és beteg gyerekeket felhasználva   saját zsebre gyűjtene, magyarul lopnak.

Mielőtt bárki is odaadná a pénzét, tájékozódjon.Sok alapítvány van, a nagyobbakat mindenki ismeri, a kisebbeket nem, de ők nem gyűjtenek az utcán kétes alakokkal.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Продам мясные породы кролей

(Krolvar, 2017.05.21 22:30)

Test, just a testTest, just a test

(faloMabe, 2017.05.07 07:52)

Нашел увлекательный сайт с возможностью просмотра кино онлайн

(Brendanlef, 2017.04.30 21:06)

Нашел занятный сайт с возможностью просмотра фильмов онлайн и сильно много фильмов на сайте, делюсь им с вами, не благодарите)
[url=http://kinozor.net]http://kinozor.net[/url]
А так же на сайте есть раздел новинок за 2017 год
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/]http://kinozor.net/filmy-2017/[/url]
А еще мне понравились эти фильмы
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/16010-stretton-pervoe-zadanie.html]http://kinozor.net/filmy-2017/16010-stretton-pervoe-zadanie.html[/url]
[url=http://kinozor.net/filmy-2017/15717-the-marine-5-battleground-video.html]http://kinozor.net/filmy-2017/15717-the-marine-5-battleground-video.html[/url]

301 Moved Permanently

(trutikpoumn, 2017.04.24 16:57)

301 Moved Permanently
[url=https://taldom-stixi.ru]301 Moved Permanently...[/url]

Help ban account Google AdSense

(AlexMaster, 2017.04.19 22:15)

Help ban account Google AdSense. Send an abuse to Google Adsense on the following sites:
http://gdenauka.com/
http://hapume.com/
http://indelous.com/
http://usature.com/
http://monforexe.com/
We block this account Google AdSense together.

Root Elements Of bitcoin Revealed

(BernardStive, 2017.04.06 03:51)

A good Bitcoin-powered casino usually supplies a transaction process that's seamless, everything must be instant and precise, and it should be flexible as well. LimoPlay Casino features a number of transactions that may bring convenience to its players. The casino offers several types of payments: ' Debit and Credit Cards ' Bitcoin ' E-wallets ' Prepaid Cards/Vouchers ' Instant Banking ' Pay by Mobile ' Bank Transfers All of such payment methods, especially Bitcoin, are free of charge, and as LimoPlay is fueled by Bitcoin, it is all totally definitely instant and anonymous. Bonuses and Promotions

<a href=http://kolo.fxlayer.net/>http://kolo.fxlayer.net/</a>

Могут отчислить из за реферата

(Victor1995, 2017.04.04 13:59)

Я скачал с сайта http://delayreferat.ru/ себе реферат, информация в реферата содержала кучу ошибок, в итоге я опозорился не получил зачет теперь надо мной висит угроза отлисления. Владельци сайта редкасные мудаки.

Order Dapoxetine Tablets Online USA on PureVolume

(JamesTrift, 2017.03.30 11:49)

Order Dapoxetine Tablets Online USA on PureVolume
[url=http://www.purevolume.com/DapoxetinePriligy]Order Dapoxetine Tablets Online USA on PureVolume...[/url]

I recommend this website if you are looking for pre-construction condos in Toronto: http://www.condoprojects.ca/

(Davidnew, 2017.03.21 13:49)

All Toronto condo projects are here: http://www.condoprojects.ca/

wordpress free real estate theme 2015

(AyLeobromy, 2017.02.04 11:11)

this is the most apropriate category to post my topic. So if it's a mistake then remove this topic - neuroblastoma - Velemeny - Ket ujsagcikk margojara.

It starts out by discussing the tools and APIs available to you then delves into how you use them to build plugins and extend core WordPress functions. This book also includes a lot of code examples so you can get started coding right away. Other details covered include widgets, short code creation, user role customization, security best practices, multisite plugins, and more. I’d definitely recommend this book as a “next step” for developers looking to get deeper into the world of WordPress. [url=https://themeforest.net/item/luster-the-biggest-real-estate-wordpress-theme/9719682?ref=AyLeo]real estate wordpress themes 2012 free download [/url]Published in March 2014, Smashing WordPress is about as up-to-date as you’re going to get in the realm of books. As the title suggests, this selection goes beyond the blog to provide information for building any kind of site with WordPress — not just blogs. Types of sites it covers include e-commerce, photo galleries, forums, and business sites. It has everything you need to know to build a site from scratch and even build a plugin to extend functionality.

The Luster wordpress real estate mls is a brilliant, because it have the best design in the Real Estate category. Each page was designed with love. The wordpress real estate landing page is fully responsive and works on all devices, such as mobile, tablet or PC. The wordpress real estate themes code is SEO ready and WC3 valid. With luster you can build an unique web site, because wordpress real estate agent website templates have 5 different Blog archive designs, 5 different Gallery archive designs, 6+ different Home pages design, lots of custom templates for About, Services, Contacts and other pages. Wordpress real estate agent theme free. [url=https://themeforest.net/item/luster-the-biggest-real-estate-wordpress-theme/9719682?ref=AyLeo]wordpress themes for business [/url]Luster – is the biggest Real Estate real estate theme in wordpress in our days. It comes with tons of page templates and customization options. Wordpress real estate theme idx integration. This theme is the best solution for your business, free wordpress real estate theme idx. First of all the theme is dsIDXpress ready, real estate listing wordpress theme and works perfect for MLS / IDX integration, luxury real estate wordpress theme. Second, you can use the own custom post type called «properties» to create your personal listing modern real estate wordpress theme, that have a lot of custom options. And, also, you can enable the option to admit your visitors to publish personal properties. Also Luster is a Mobile real estate wordpress theme.

Take a look - real estate wordpress themes 2012
[url=https://themeforest.net/item/luster-the-biggest-real-estate-wordpress-theme/9719682?ref=AyLeo]best real estate wordpress theme 2013[/url]

real estate 2 wordpress theme

(Quentinfilla, 2017.01.18 13:06)

this is the apropriate place to post my article. So if it's a mistake then remove this topic - neuroblastoma - Velemeny - Ket ujsagcikk margojara.

This book isn’t designed for web development beginners but it is targeted toward those who aren’t so familiar with using WordPress. So, it makes some assumptions about your skill level: you know HTML and CSS already — you just need a friendly hand to point you in the right direction with WordPress. [url=http://oka-anapa.my1.ru/index/8-9911 ]wp residence real estate wordpress theme.zip [/url]This is a really handy visual guide for creating a new WordPress website from scratch. It starts you out with the true blue basics like selecting a domain name and choosing hosting all the way up through solving common problems and selecting a security solution. This book also includes more than 55 images so you’ll always know exactly what you need to do next. [url=http://oka-anapa.my1.ru/index/8-9911 ]design a wordpress theme [/url]

The Luster wordpress real estate themes with idx broker have a Login/Register option that allow your visitors to register on your site and have a personal account info idx broker wordpress themes. The users menu will contain links as: responsive idx wordpress theme, Add Property, Personal Properties, free idx wordpress theme, Edit Profile, real estate idx wordpress themes and etc. You can also close the registration, in this case only the administrator will have the option to publish new properties. Wordpress theme idx integration. [url=http://kvnmg.by/index/8-1063 ]edit a wordpress theme [/url]Luster Modern was designed with love for real estate agent wordpress theme free using the experience of real estate agents. Awesome real estate wordpress themes demo can be installed in one click as others. [url=http://kvnmg.by/index/8-1063 ]customize a wordpress theme [/url]

Check - wp residence v1 09 1 real estate wordpress theme
[url=http://www.bzfar.net/index/8-28588 ]themeforest wp residence v1 08 real estate wordpress theme[/url]

locality - real estate wordpress theme nulled

(Quentinfilla, 2017.01.16 11:47)

this is the apropriate page to publish my topic. So if it's a mistake then delete this article - neuroblastoma - Velemeny - Ket ujsagcikk margojara.

I’ve put together a list here of the top 12 WordPress books you should definitely check out if you want to improve your development skills and generally get more familiar with the CMS. It’s a diverse mix here of books for true-blue beginners, the intermediate set, and those with advanced skills. I’m presenting them in no particular order because I think they all have something to offer — whether it’s distilling WordPress into the simplest terms or delving into the nitty-gritty of PHP. [url=http://p69.netai.net/member.php?action=profile&uid=127830 ]inkthemes - home builder v.1.2 - wordpress real estate theme [/url]This guide was recently updated to include information on WordPress 3.9, so you’re certain to find the answers to all of your most pressing questions here. As its title suggests, this book is designed for beginners but it’s not dumbed down. Rather, it’s comprehensive and makes good and certain readers are up to speed before moving onto the next subject. [url=http://www.secretsocietiestoday.com/forum/index.php?action=profile;u=69782 ]wordpress theme 856 [/url]

Luster Modern was designed with love for real estate agent wordpress theme free using the experience of real estate agents. Awesome real estate wordpress themes demo can be installed in one click as others. [url=http://www.aliansgyneco.ru/forum/index.php?action=profile;u=12181 ]wordpress theme windows 8 [/url]The theme is integrated with PayPal payments, so your visitor?s properties will have the option to pay a tax until it will be accepted by the Administrator. Multilingual real estate wordpress theme is bout Luster. You can check this option on our demo preview using the credentials (Login – demo ; Password – demo) and see the minimal real estate wordpress theme. The property can be published automatically after a successful payment or it can be placed for a review, it depends what settings you will select in the Theme Options panel. Minimalist real estate wordpress theme. [url=http://hochusovet.ru/index.php?PHPSESSID=d155mn4ubkf2fd91rnftvg2i74&action=profile;u=1041573 ]wordpress theme windows 8 free [/url]

Take a look - free real estate wordpress website themes
[url=http://forum.findcloudhost.com/index.php?action=profile;u=630 ]real estate website wordpress theme[/url]

BP.21 ker kolozsvári u 3.

(baros gábor, 2011.02.06 20:39)

TUDATLAN PRIMITIV HÜLYÉK...TALÁN MEG KÉNE GYŐZŐDNI ARROL HOGY MILYEN PAPIROKKAL DOLGOZNAK EZEK AZ AKTIVISTÁK FEL SOROLOM JO A GYENGÉBBEK KEDVÉ ÉRT . BOROSÁGI VÉGZÉS, ÖNKORMÁNYZATI ENGEDÉLY ,ÉRVÉNYESITETT FÉNYKÉPES MEGBIZÓ LEVÉL,.. AMI HATÁRIDŐRE VAN LE BÉLYEGEZVE ÉS HA EZEKET NEM LÁTJA A SOK ZSUGORI 100 FORINTOS ADAKOZO AKKOR LEHET HIVNI A RENDŐREIT . DE AMUGY MEG NEM KÖTELEZÖ ADAKOZNI MERT SENKI NEM KÉNSZERIT ARRA SENKIT HOGY ADJO DE MINDEGY.EZ MAGYARORSZÁG TUL SOK VERÉB ÉL ITT.

Re: BP.21 ker kolozsvári u 3.

(mazsi, 2011.03.17 18:38)

egyetértek igazad van ,tényleg a zsugori 100-ft-osok reklamálnak a verebek mazsi voltam.

adomány

(egy 16 éves fiú, 2011.01.30 16:34)

engem a napokban ugyanez az alapítvány állított meg a Határ úton és adakoztam nekik 100 Ft-ot névtelenül de már egy kicsit megbántam.."szerencséjük" van mert a Határ úton szoktak járőrözni a rendőrök szóval ha legközelebb is látok rendőrt és a "gyűjtőket" akkor odaviszek egy rendőrt esküszöm:D:)

Budapest

(Major Katalin, 2008.04.14 20:52)

Döbbenet, hogy mit le nem merészelnek írni. Jó, hogy csináljátok ezt az oldalt. Pusz, Major Kati